Nokia is niet meer. De Finse telefoonfabrikant werd vrijdag 25 april officieel overgenomen door Microsoft. De telefoontak zou bekend komen te staan als Microsoft Mobile. Een opkomend bedrijf introduceerde de Illum, een speciale lichtveldcamera waarmee het focuspunt van een foto naderhand aangepast kan worden. Als laatste is er nog de OnePlus One, een high-end telefoon die voor een prikkie te koop zal zijn.
Vaarwel Nokia
Nokia maakte ooit schakelapparatuur voor ouderwetse analoge telefonie. Daardoor hielden ze zich al vroeg bezig met het maken van mobiele telefoons en in 1998 werden ze dan ook de grootste telefoonfabrikant ter wereld. Die positie behield Nokia maar liefst veertien jaar lang, toen Samsung het stokje overnam. In de tussentijd bracht Nokia legendarische telefoons uit zoals de Nokia 3310, waarvan er 125 miljoen over de toonbank gingen.
![]()
Het begon echter al in de jaren ’90, terwijl de eerste gsm-telefoon in 1992 uitkwam. In 1994 was er de Nokia 2110, de eerste telefoon waarmee sms’jes verstuurd konden worden en die over de kenmerkende Nokia-ringtone beschikte. In 2008 kwam Apple echter met de iPhone en Nokia was niet of slecht voorbereid op een wereld waar grote touchscreens met apps de toekomst was. Nokia verloor dan ook rap aandeel op de smartphone-markt, van zo’n 50 procent naar slechts 3 procent in amper 5 jaar tijd. Het bedrijf ging in zee met Microsoft en werd op 25 april dus in de gelederen opgenomen van de software-gigant.
Lytro Illum
Lytro geniet al enige bekendheid dankzij de lichtveldcamera genaamd Lytro. Met het apparaat kunnen foto’s gemaakt worden, die achteraf scherp gesteld kunnen worden. De camera neemt dan ook op een andere manier foto’s dan conventionele camera’s. Het idee is dat je naderhand kunt spelen met de compositie, door objecten juist in de voor- of achtergrond te plaatsen.
![]()
De Lytro was echter nogal onhandig om vast te houden en de kwaliteit van de foto’s liet ook te wensen over. Lytro ontwierp dan ook de Illum, een apparaat dat veel wegheeft van een normale camera, met een flinke zoomlens erop. Foto’s maken gaat net even wat anders met de Illum, zo geeft het grote lcd-scherm weer welke delen van de foto later nog scherpgesteld kunnen worden.
Foto’s gemaakt met de Illum hebben ruwweg een formaat van 4 megapixel. Niet bijzonder veel, maar dat is nog altijd goed voor foto’s van ruwweg 2560×1600 pixels, ruimschoots meer dan full hd. Als jet het allemaal een beetje duizelt, dan helpt het waarschijnlijk om zelf eens te spelen met enkele foto’s die gemaakt werden met de camera.
OnePlus One
Vergeet de Galaxy S5, de nieuwe HTC One of de Sony Z2 en maakt kennis met de OnePlus One. Het gaat om een telefoon van het nieuwe bedrijf OnePlus, opgericht door een voormalig medewerker van de Chinese telefoonfabrikant Oppo. Het toestel is flink aan de maat, met een 5,5 inch-scherm en het formaat van een Galaxy Note 3.
![]()
Het toestel is uitgerust met veelal dezelfde of vergelijkbare hardware als de Galaxy S5 of HTC One M8, maar met een prijs van 269 euro voor de 16GB-versie kost het toestel nog niet eens de helft van andere high-end telefoons. Omdat OnePlus een nieuw bedrijf is, zal de telefoon niet zomaar te koop zijn. Het bedrijf gaat uitnodigingen versturen en ze hebben een ludieke winactie opgestart. 100 uitverkoren mogen de OnePlus One voor 1 dollar kopen, als ze daarna hun huidige smartphone in stukken slaan.
Dat leverde overigens al enkele idioten op die hun toestel bij voorbaat stuksloegen, zonder te weten of ze uberhaupt zouden winnen. Al met al lijkt het erop dat de OnePlus One een succes gaat worden, alleen blijft het de vraag of het bedrijf aan een eventuele grote vraag kan voldoen.
Het bericht De week in tech verscheen eerst op Playboy Nederland.